< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Jumim pa pēdām

Jumim pa pēdām

2020-09-21, 14.32

Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus, kad diena un nakts atkal vienā garumā. 29. septembrī – Miķeļdiena.  Jau laikus šos saulgriežu svētkus svinēt, Jumi meklēt uz Piejūras brīvdabas muzeju brauca Popes pamatskolas 1.–3. klašu skolēni. Brīvdabas muzejā skolēni izstaigāja senās mājas, klētis un secināja, ka raža jau novākta, lauku darbi apdarīti, var godināt Miķeli, kurš atnācis ar pilnām rokām, un priecāties.

Pēc senču ticējumiem Jumis ir mazs vīriņš miežu svārkos, rudzu kreklā ar apiņu cepuri galvā. Tas ir auglības un svētības nesējs. Un pēc senču tradīcijām dievībām jāpasniedz ziedojums, lai tā sargā un dod svētību  turpmāk. Arī bērni varēja dot savus ziedojumus Jumītim. Jumi bērni meklēja riekstos, augļos, vārpās, dārzeņos. Kas tik nesaaug pa divi kopā! Katrs bērns no salmiem izveidoja savu Jumīša rakstu zīmi.

Pēc darba īsts latvietis prata svinēt svētkus trīs dienas.  Un Miķeļdienas  ballīte Brīvdabas muzejā  noritēja jautri.  Nodarbības vadītāja ar bērniem spēlēja senās spēles, gāja rotaļās. Skolēni varēja gan muzicēt, izvēloties interesantus mūzikas instrumentus, gan dejot.

Bērni vienprātīgi atzina – labākā ballīte!

Projekta “Latvijas skolas soma” koordinatore L. Kiršteine

 

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm