< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Izmaiņas mājokļa pabalsta saņemšanas kārtībā

Izmaiņas mājokļa pabalsta saņemšanas kārtībā

2021-08-04, 13.44

No šī gada jūlija Latvijā ir ieviesta vienota mājokļa pabalsta saņemšanas un aprēķināšanas kārtība. Izmaiņas būtiski skars arī Ventspils novada iedzīvotājus. Sociālās palīdzības mērķis ir sniegt atbalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām, lai segtu ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus. Mājokļa pabalstu varēs saņemt mājsaimniecība, kura dzīvo savā īpašumā esošajā vai īrētajā mājoklī un tur ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Ja mājoklis tiek īrēts, ir jābūt noslēgtam īres līgumam par nekustamā īpašuma lietošanu.

Mājokļa pabalsta apmērs katrai mājsaimniecībai atšķirsies, jo tiks aprēķināts kā starpība starp faktiskajiem izdevumiem par mājokli, nepārsniedzot Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 3. pielikumā noteiktos mājokļa lietošanas izdevumus, un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem.

Lai varētu aprēķināt mājokļa pabalsta apmēru, iedzīvotājiem no 1. jūlija, dodoties pie sociālā darbinieka, līdzi jāņem un jāuzrāda dokumenti par ienākumiem (ierastajā kārtībā) un pēdējā mēneša ar mājokļa lietošanu saistītie maksājumu apliecinošie dokumenti – rēķini, kuros redzami ar mājokļa lietošanu saistītie rādījumi par patēriņu un maksājumi:

  • par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa),
  • pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkuri un karsto ūdeni, elektroenerģiju, ūdeni, dabasgāzi, kanalizāciju vai asenizācijas nodrošināšanu, sadzīves atkritumu apsaimniekošanu),
  • pakalpojumiem, kas saistīti ar telekomunikāciju un internetu,
  • ūdensskaitītāju uzstādīšanu un verifikāciju.

Pabalsts cietā kurināmā (malkas) iegādei vairs netiks izmaksāts iepriekšējā kārtībā – konkrēta summa gadā, bet iekļauts viena mēneša mājokļa pabalsta aprēķinā. Līdz ar to, jo lielāki mājsaimniecības ienākumi, jo attiecīgi pabalsta apmērs būs mazāks. Jau iepriekš paredzam, ka būs iespējami gadījumi, kad šo pabalstu izmaksāt nevarēs.

Iepriekš bija ierasts, ka mājokļa pabalstu saņem visas trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības, turpmāk kārtība mainīsies, un pabalsta saņemšana notiks, izvērtējot trūcīgu un maznodrošinātu mājsaimniecību kopējos ienākumus. Ja rodas jautājumi, lūgums sazināties ar sava pagasta sociālo darbinieku:     (pieņemšanas laikus skatīt Ventspils novada mājaslapā, sadaļā “Sociālais dienests”/”Kontakti”).

Sociālā dienesta vadītājas vietniece Sandra Citoviča

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm